27.4.14

Jedeme v couchsurfingu!

Chcete se seznámit se spoustou zajímavých lidí? Rádi byste se procvičili v cizích jazycích? Chcete navštívit blízké nebo vzdálené země s minimálním rozpočtem? Zaregistrujte se na www.couchsurfing.org. A pak už jen surfujte! =)
Jedná se o celosvětovou komunitu otevřených multikulturních lidí, kteří nabízejí zdarma k využití svůj gauč, a lidí, kteří toho využívají. Systém referencí je důkladně propracovaný a důvěryhodnost celého projektu je velmi vysoká. Zaregistrovali jsme se a vyslali do světa náš první poptávkový request.
První kladnou odpověď dostáváme od zubaře Juana Carlose z Rancagua. Asi štěstí začátečníků. Má byt ve měste, kam nás zavede, abychom si odpočali po cestě, najedli se a dali si sprchu. Čekáme asi dvě hodiny, než skončí v práci. Pak nás odveze do svého domu v rezidenční čtvrti v Machalí, seznámí nás se svou ženou Margot, udělá skvělé stejky a otevře lahev vynikajícího chilského vína. Postupem času se dozvíme, že má tři děti, šest bernardýnů a deset zubařských klinik. Zůstáváme u nich tři dny, odpočíváme a surfujeme na internetu. Doňa María, jejich paní na výpomoc v domácnosti, nám vypere prádlo a Margot nám půjčí auto, abychom si mohli udělat výlet po okolí. Nechce se nám, ale musíme se posunout dál.
Příští zastávka je Santiago de Chile a couch u Kanaďana Iana. Je to potetovaný motorkář a má vypůjčený malý byt v úplném centru města. Ukáže nám místo na podlaze, kde si můžeme rozložit karimatky a popíše cestu kolem městských highlightů.
Zůstáváme dvě noci a oslavíme u něj náš 50. den na cestě. Uvaříme kuřecí nudličky s rýží a zeleninou, koupíme koláč a dvě lahve vína. Od Iana se dozvídáme, že už žil několik let v Číně, několik let v Dubaji, živí se výukou angličtiny a bydlet bude kdekoli na světě. Prostě tam, kde mu zaplatí nejlíp. Nakonec nás rozdrtí v Citadele (což bychom ani jeden z nás nečekali).
Naše další cesta vede do Mendozy. Pozvání ke couchsurferovi nemáme, jen pozvánku na Lingvistic Exchange každé úterý ve 21 h v místním baru. Do Mendozy přijedeme stopem v náklaďáku zrovna v úterý v 19:45. Stihneme si jenom odložit batohy do hostelu (jmenuje se Bed for Wine a je fakt hodně levný) a vyrážíme do baru. Sejde se nás asi 45. Místní, kteří chtějí potrénovat angličtinu, studenti z ciziny, kteří si chtějí procvičit španělštinu a turisté, kteří zrovna jedou kolem (Argentinci, Švýcarka, Rakušanka, Turkyně, Japonec, Američan, Francouz, my dva a mnoho dalších). Nejprve je hodina ve španělštině a celá konverzace se nese v tomto pro mě zatím trochu vzdáleném jazyce. Radši si objednám palačinku se špenátem a poslouchám, jak se místní slečna snaží Petrovi španělsky vysvětlit rozdíl mezi Yo soy a Yo estoy. Následuje hodina v angličtině, kdy se konečně zapojím do hovoru. Povídáme si dlouho přes půlnoc a podaří se nám sehnat couch na další den. 
Vivian je reklamní grafička na volné noze a bydlí sama kousek od centra v útulném 2+1. Má pro nás dokonce program na zítra. Návštěvu vinic. Sejde se nás třináct (dva Němci, tři Brazilci, čtyři Mexičanky, dva místní a my dva).
Vypůjčíme si kola a celý den objíždíme vinice, navštěvujeme vinařství a ochutnáváme slavné mendozské víno. Večer jdeme ještě na střechu radnice, ze které je skvělý výhled na hory a celé město. Koná se zde ochutnávka Malbecu (červené víno), hraje živá hudba a vstup je zdarma.
Další couch pozvánka nás zavede do La Silleta, malé vesnice asi 20 km jižně od Salty. Je tady hostel, který nabízí ubytování včetně snídaně ZDARMA. Těžko uvěřit, těžko pochopit, ale je to tak. Úžasné místo s bazénem, kurtem na beach, houpací sítí, kulečníkem, pingpongem, chatičkami, výhledem na hory a lidmi z celého světa, kteří tu 24 hodin denně paří. Navíc zde vaří i vegetariánské speciality jako třeba čočkový burger. Zdržíme se jen jednu noc, ale po treku, o kterém bude řeč příště, se sem opět vracíme. Tohle místo má atmosféru a v noci to tu vážně žije! :)
-------------------
Special thanks to Andreas from Loki for letting us to write these articles on his computer!

1 komentář:

  1. Dva bernardýni na jedno dítě, to je myslím ten správný poměr :-). Držím palce na další cestu a dávám si váš blog do oblíbených!

    OdpovědětVymazat