14.9.16

Pozpátku kolem zeměkoule – příběh jedné knihy

„Při cestách prstem po mapě mě vždycky nejvíc zajímalo, jak to asi vypadá v Ohňové zemi. To místo leží tak daleko od domova, že jsem si ani neuměla představit žádné vzdálenější a záhadnější. A nikdy bych nevěřila, že se tam někdy podívám. V životě jde ale často hlavně o to rozhodnout se a nejtěžší bývá udělat ten první krok. A tak tu teď stojíme. Na konci světa s plánem nevrátit se domů příští rok a půl.“
Přesně tak začíná naše nová kniha Pozpátku kolem zeměkoule aneb 484 dní na cestě z konce světa na jeho začátek. Napsat knihu není jen tak, což mi došlo hned po dvou měsících v novém zaměstnání. Nenapsala jsem ani čárku a stála před zásadní volbou. Kniha nebo kariéra? Tušíte správně, že jsem dala výpověď a naplno se vrhla do psaní.

Co jsme zač
Dovolte mi, abych vám představila náš tým, který dal každou jednotlivou stránku dohromady. Petra a mě už znáte. Objeli jste s námi zeměkouli, vylezli na šestitisícovku, potápěli se k vrakům, chodili treky, které nikdo nezná, zažívali dobrodružné chvilky na Divokém západě s dvěma dětmi, vystoupali jste s námi do kráteru sopky, bydleli v domácnostech domorodců ve více než dvaceti zemích světa, nakoukli do fidžijské domácnosti i mongolské jurty, ztratili jste se s námi v pralese a hledali jste s námi ztracený objektiv od foťáku uprostřed nekonečné mongolské stepi. Vzpomínáte?


A právě v okamžiku, kdy jsme lezli do kráteru indonéské sopky Ijen, se k nám připojil Jarda. Sice ne osobně, ale z pohodlí svého obýváku, a sledoval každý náš krok a nabídl nám svou pomoc při výrobě knihy. Udělal nám kompletně celou grafiku, všechno vyladil do milimetru, vymyslel spoustu úžasných vychytávek, které v jiných knížkách nenajdete, a nakreslil 45 unikátních map a mapek speciálně pro naši knihu.


A pak je tu ještě Lenka, nejpřísnější porotkyně v literární soutěži. Moji povídku inspirovanou skutečnou událostí na Havaji, kterou jste si mohli přečíst tady, mi rozcupovala na maděru, a mně došlo, že to bude ideální korektorka pro naši knihu a nenechá na ní nit suchou, dokud nebude naprosto perfektní.


Každý, kdo naši knihu vidí naživo, valí oči, jak je precizně zpracovaná a jaké máme nádherné fotky. Víc než rok poctivé práce týmu čtyř lidí je na ní vidět. 


O čem to je
V knize odhalujeme naše nejlepší zážitky a nabyté zkušenosti. Výstup na šestitisícovku, treky, které nikdo nezná, potápění k vrakům, stopování, couchsurfing, horko na tropických ostrovech i hluboký mráz na Aljašce. 


Nakouknete s námi do fidžijské domácnosti, mongolské jurty, za novozélandský vodopád, do chrámů mnoha světových náboženství, do dětské duše, do džungle, do velkoměsta, do divočiny i do našeho vztahu. Je jedinečná tím, že spojuje zajímavé povídání, praktické informace, zápisky z deníku, unikátní mapky a skvělé fotky. Kniha zaujme jak ty, kdo se chtějí inspirovat pro vlastní cestování, tak ty, kdo si o cestování rádi jen čtou.


O cestě kolem světa jen ve dvou z Ohňové země až na Aljašku, na tropické ostrovy Tichého oceánu, kolem dokola Novým Zélandem, prostředkem přes Austrálii, křížem krážem Jihovýchodní Asií, a přes Čínu, Mongolsko a Rusko zase zpátky domů.


Cesta trvala 484 dní, dalších 383 jsme pracovali na knize. Vybírali fotky, sepisovali texty, malovali mapy, jednu po druhé skládali kapitoly. Jaká radost, když jsme byli v polovině. A pak, v srpnu 2016, jsme konečně drželi v ruce první hotový výtisk. Zatím ale jen prototyp v diplomkové vazbě, ale vypadal krásně. Abychom mohli knihu vydat na krásném papíře, velkou a barevnou, tak, jak jsme si ji vysnili, potřebovali jsme na to peníze. Spoustu peněz. A tak jsme spustili projekt na HitHitu a začalo nejšílenějších 45 dní v mém životě. Byl to mazec, každý den vymýšlet něco nového, cpát se do medií a ukazovat lidem, že ta knížka fakt stojí za to. A vyšlo to! Teď už je na světě a můžete ji mít doma i vy.


Co pro to mám udělat?
Pokud si chcete naši knihu přečíst a ve vaší knihovně ji zatím nemají, můžete si ji objednat přímo od nás, s podpisem a věnováním. Stačí napsat na zcestykolemsveta@email.cz. Cena za knihu je 484 Kč. Bližší informace najdete v sekci KNIHA.

... a ještě něco navíc
Srdečně Vás zveme na některou z našich akcí, se kterými se teď v zimě roztrhl pytel. Moc rádi vás uvidíme a povyprávíme o cestování kolem světa, chutích Vietnamu, zlatých pagodách Barmy, bydlení u místních nebo lezení na himálajské šestitisícovky.



DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ SE ROZHODLI VYDÁNÍ NAŠI KNIHY PODPOŘIT, A PEVNĚ VĚŘÍME, ŽE Z NÍ BUDETE NADŠENÍ. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat