15.8.14

Největší cestovatelská výzva

Schválně jestli uhodnete, co to je. Není to přelet Antarktidy v balónu, přeplutí Tichého oceánu na voru, ani prosekání se s mačetou celým Amazonským pralesem. Největší výzvou je cestování s dětmi (a babičkou). A jelikož má Petr děti dvě, budete moci příští dva měsíce na těchto stránkách sledovat, jak si s touto výzvou poradíme. Už v základním itineráři před cestou stálo, že nás kluci - Lukáš 11 let a Jáchym 8 let - navštíví v USA a během letních prázdnin s námi procestují národní parky na západním pobřeží.
Původně jsme počítali s tím, že stihneme projet celou Jižní a Střední Ameriku a do Los Angeles (LA) se dostaneme po zemi. Pak se ale ukázalo, že bychom potřebovali ještě další čtyři měsíce, a proto jsme z Ekvádoru do USA letěli. Pokud se někdo z vás nejvíc těšil na naše zprávy ze Střední Ameriky, bude si muset počkat na naši druhou cestu kolem světa =).
V LA jsme 16.6., s čtyřdenním předstihem před očekávanou návštěvou. Musíme zařídit spoustu věcí - vypůjčit auto, nakoupit zásoby, promyslet plán. Plán je totiž to, co nám chybí ze všeho nejvíc. Tři hodiny po příletu strávíme v letištní hale surfováním na internetu a hledáním informací o tom, co bychom tak mohli dělat. Nakonec sedneme na autobus, vystoupíme u Manhattan Beach Mall a dáme si pořádnou pizzu. Je pozdní odpoledne, takže už nemá cenu něco řešit. Rozhodneme se jít na pláž.
Milé starší paní s malým psíkem se zeptáme, kde je tu kemp. Odpoví, že široko daleko žádný kemp není. Petr začne hrát šikovně na city, až z ní nakonec vypadne věta: "A přespat u mě na zadním dvorku byste asi nechtěli?" Bydlíme tam dvě noci a váže se k tomu i historka "Jak jsme viděli naživo Stanleyův pohár" (k dispozici na vyžádání).
Další dvě noci strávíme u couchsurfera Dana na zahradě jeho domu hned u letiště. První noc pracujeme asi do dvou do rána a zjistíme, že máme problém. Děti s babičkou nepřiletí zítra, jak jsme si mysleli, ale už dnes! To je trochu úlet, ale během dne všechno stihneme a v šest večer je vyzvedáváme na letišti.
Petr jim zarezervoval hotel jen dva bloky od "naší" zahrady. Kluci hned nadšeně běží do bazénu, odkud pozorují přistávající airbusy a stejnou činnost mohou dělat i přímo z postele. Druhý den Petr vyzvedne auto a naše první cesta směřuje kam jinam než do McDonalds (škemrání kluků se nedá odolat).
Úžasnou shodu okolností je v Kalifornii právě teď i Roman, dělá si tu pilotní licenci. Nabídne nám, že u něj můžeme přespat. Má pronajatý byt na pláži v Oceanside a kluci moc chtějí k moři. Zůstaneme u něj dvě noci a kluci se s ním proletí v malém letadle.
V Los Angels navštívíme California Science Center s opravdickým raketoplánem Endeavour, který byl na 25 misích ve vesmíru. Projdeme se po Walk of Fame a vyfotíme si hvězdy Charlieho Chaplina a Merylin Monroe.
Dojedeme do centra mezi mrakodrapy a proskleným výtahem z vnějšku budovy vyjedeme až do 35. patra. Nakonec se projedeme Hollywoodem, okoukneme milionářské vily a zajedeme ke Griffitově hvězdárně, odkud je krásný výhled na město i na slavný nápis "Hollywood".
Náš styl cestování je tak najednou úplně jiný než doposud, ale děti si to zatím užívají a už teď prý mají víc zážitků než jindy za celé prázdniny. Po kolotoči McDonaldů, pizzerií, obřích nákupních center, pláží a mrakodrapů konečně vyrážíme do přírody. Do národního parku Sequoia. Uděláme si dlouhou odpolední procházku kolem tisíce let starých velikánů a vidíme i údajně největší strom světa - General Sherman Tree.
Tady se ale naše cesty rozdělí. Babička chce moc vidět Grand Canyon, a tak Petr naplánuje sedmidenní road trip přes Las Vegas do San Francisca. Já si zařídím permit na šestidenní trek přes národní park a oni mě (snad) vyzvednou na jeho druhé straně. Jak jsme si to všichni užili, si budete moci přečíst příště.

3 komentáře:

  1. Anonymní16/8/14 10:15

    To musi byt pro kluky opravdu zazitek. A pro vas velka zmena. Drzim palce, at to obe skupiny zvladate.
    Timto zaroven hlasim, ze samozrejme mame zajem slyset pribeh: "Jak jsme viděli naživo Stanleyův pohár". :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Stačí se podepsat nebo napsat emailovou adresu a historku o Stanleyově poháru pošleme.

      Vymazat
  2. S babičkou Evou se osobně a znám a moc se těším na povídání o cestování po USA

    OdpovědětVymazat