31.7.14

Třináct barev vody

Voda. Mocný živel, který nabývá nejrůznějších podob. Jednou z nejkrásnějších tváří vody se můžete nechat okouzlit v Limě. Park de la Reserva je největším fontánovým parkem na světě. Vycházková stezka nazvaná El Circuito Mágico del Agua ("Magický okruh vody") vede kolem třinácti fontán a nejlepší je projít si ji až po západu slunce. Každá fontána má svou vlastní hudbu, barevné provedení a název. Fontány jsou počítačově řízené, mnohé interaktivní a všechny jsou tak nápadité, že nestačíme žasnout. Vstupné stojí 4 sol, tj. asi 29 Kč.
Hned první fontána ve tvaru oblouku, Fuente del Arco Iris, je krásná. Hraje všemi barvami, které se stále mění za doprovodu klasické hudby.
Druhou fontánu, Fuente de la Armonía ("Pramen harmonie") ve tvaru egyptské pyramidy, zespod osvětlují červená světla a celý dojem opět dokresluje podmanivá hudba.
Další fontána, Fuente Tanguis, tančí a vrtí se do zvuků líbezné hudby.
Fontána ve stylu britského čaje o páté je tvořena konvičkou se dvěma čajovými šálky a celá je pokrytá rostlinnou mozaikou. První interaktivní fontána je Cúpula Visitable. Dá se projít skoro k jejímu středu a v horkých dnech je plná dětí, cákajících po sobě vodu.
Projdeme tunelem do druhé části parku. V tunelu je panelová výstava o vodě a informace o všem s ní souvisejícím. Kolik vody je na Zemi, kolik ve vesmíru a kolik jí spotřebuje průměrný člověk za jeden den. Náš peruánský průvodce, architekt Ivan, který mimochodem studoval jeden semestr v Praze na ČVUT, se přizná, že vodou hodně plýtvá. Potřebuje se vysprchovat nejméně dvakrát denně.
Další fontána, která rozhodně stojí za vyzkoušení, je 35 m dlouhý Túnel de las Sorpresas ("Tunel překvapení"). Dá se jím podcházet a je velice zvláštní pocit postavit se pod proud vody, zvednout hlavu a zatočit se dokola...
Nejzábavnějši je zákeřné bludiště - Laberinto de Ensueño ("Labyrint snů"). Cílem je dostat se doprostřed a zase ven suchou nohou. V soustředných kruzích vystřikuje voda střídavě prudce vzhůru, nízko nebo úplně přestane. Problém je, že nikdy není jasné, odkud a jakým směrem začne voda tryskat. Úplně mokrých děcek kolem pobíhají desítky. I tak si to uživají. Ani v noci neklesá teplota pod 30 °C. Jsme tu čtyři - náš couchsurferský hostitel Ivan, další couchsurferka, která u něj bydlí, Isalien z Belgie a my dva. Jsem jediná, kdo fontánovou výzvu přijme. Dostanu se doprostřed i zpátky bez jediné kapky, která by mě zasáhla, a jsem na to patřičně hrdá.
Fontána Fuente de la Vida ("Fontána života") rozstřikuje vodu na všechny strany.
Blížime se k závěru a dvě nejúžasnější fontány máme přimo před sebou. Fuente Mágica se nejprve opatrně halí v růžovém mlžném oparu, pak ale začne stříkat až 80 metrů vysoko.
Nejvíc nás dostane Fuente de la Fantásia. Barevná vodní clona je použita jako promítací plátno, na kterém baletka zatančí Labutí jezero za doprovodu originální hudby, peruanští indiáni předvedou lidový tanec na motivy českého "kozáčka", za zpěvu ptáků rozkvete lilie, a po ní záhon tulipánů. Pak se rozjede megalomanská laserová show.
Celé představení u této fontány trvá asi 25 minut a koná se třikrát za večer.

Žádné komentáře:

Okomentovat