13.7.14

Kulinářské okénko I: Dobroty z ešusu

Dnes jsme si pro vás připravili specialitu. Ty nejvybranější a nejvyladěnější lahůdky, které šéfkuchař Petr připravoval v Jižní Americe.


Rychlé dvouchodové menu na velký hlad

Doba přípravy: 10 minut
Počet kuchařů: 2 (a hlavně rychle)
Ingredience: Těstoviny, nejlépe vřetena nebo tagliatelle, 2x hrášková instantní polévka
                     do hrnečku, konzerva tuňáka v oleji, konzerva míchané zeleniny
Kde jsme vařili: Ztraceni v pralese pod barevnými horami
Varianty: Lze použít jakoukoli dvojitou instantní polévku do hrnečku
-----------------------------
Vodu z řeky přefiltrujeme přes dvakrát složený bavlněný šátek.
Dvojitou porci instantní hráškové polévky vsypeme do hrnečku. Těstoviny uvaříme v ešusu dle návodu, ale ve větším množství vody. Slijeme vodu z těstovin do hrnečku, polévku důkladně rozmícháme a necháme dvě minuty stát. Mezitím otevřeme konzervu s tuňákem a s míchanou zeleninou, vmícháme do těstovin a vrhneme se na to.

Sladké probuzení:

Doba přípravy: 15 minut
Počet kuchařů: 1 (Kačenka spí)
Ingredience: Instantní ovesná kaše, sušené mléko, semínka chia, rozinky, med
Kde jsme vařili: V koupelně bolivijského hotelu
Varianty: V nouzovém případě lze med a rozinky nahradit cukrem, banánem nebo čokoládou
-----------------------------
300 ml vody vlijeme do ešusu, přivedeme k varu a odstavíme. Nasypeme deset lžic ovesných vloček, lžíci sušeného mléka a zamícháme. Přidáme lžíci medu, lžičku semímek chia a hrst rozinek. Důkladně zamícháme a probudíme Kačenku. Dobré ráno!

Dobrota pro Garryho

Doba přípravy: 20 minut
Počet kuchařů: 1-2 (někdo musí postavit stan)
Ingredience: Instantní bramborová kaše, sušené mléko, instantní žampionová omáčka
                     v prášku, 200 g šunky v celku
Kde jsme vařili: Na soukromém pozemku u chilské dálnice
Varianty: Jednodušší varianta je bez toulavého psa ležícího vám u nohou
-----------------------------
1,1 l vody přivedeme v ešusu k varu. Blížící se toulavý pes vypadá mile, necháme ho být a pojmenujeme Garry. Šunku nakrájíme na kousky (a dáváme pozor, co na to pes). Do vroucí vody nasypeme tři lžíce sušeného mléka. Rozmícháme a 400 ml odlijeme do hrnečku. Do ešusu přidáme šunku a znovu zahřejeme. Odstavíme ešus z plamene, přisypeme sáček bramborové kaše a důkladně zamícháme. Do hrnečku vysypeme žampionovou omáčku, promícháme, přivedeme k varu a vaříme tři minuty, dokud nezhoustne. Nalijeme omáčku na kaši a dobrota je hotová. Pokud u vás právě v té chvíli zastaví jeep a majitel pozemku chce vědět, co tam děláte, nezapomeňte hlídat jídlo a sledovat psa.

Italský večer

Doba přípravy: 12-15 minut
Počet kuchařů: 2
Ingredience: Tříminutové špagety, hotová omáčka Napolitana (v sáčku), domácí sýr
Kde jsme vařili: Ve stanu postaveném na velice šikmém svahu
Varianty: Místo sýra lze použít balíček oliv
-----------------------------
Za stálého držení ešusu a vařiče na nerovném povrchu přivedeme ve stanu vodu k varu (venku fouká a jsou tam komáři). Pomocný kuchař mezitím nakrájí sýr na kousky a otevře pytlík s omáčkou. Vložíme špagety do horké vody a vaříme 3-5 minut podle chuti. Vodu slijeme (lze výhodně použít na instatní polévku, otrlejší jedinci mohou horkou vodu ze špaget použít i na čaj), přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a důkladně rozmícháme. Dobrou chuť!


Tuňáková serenáda krok za krokem

Doba přípravy: 15 minut
Počet kuchařů: 1-2 (Petr fotí a otevírá konzervy)
Ingredience: Instantní bramborová kaše, sušené mléko, plechovka tuňáka v oleji, plechovka hrášku
Kde jsme vařili: Pod banánovníkem u staré incké cesty
Varianty: Místo hrášku lze použit plechovku kukuřice nebo míchané zeleniny
-----------------------------
750 ml vody přivedeme k varu. Přidáme tři lžíce sušeného mléka, zamícháme, vsypeme slitý hrášek a odstavíme z plamene. Přisypeme bramborovou kaši a důkladně zamícháme. Nakonec přidáme tuňáka (včetně oleje!) a znovu zamícháme. Malým peruánským dětem chodícím kolem ze školy věnujeme aspoň balíček sušenek.

 
_______________________
PS: Je nutné přiznat, že Garry nám večeři nesnědl, ačkoli měl velmi dobrou příležitost. Byl to moc milý pes.

2 komentáře:

  1. Výborné recepty! Tuhle kulinářskou alchymii mám rád :-) Připomíná mi to šamanské okamžiky se skládacím vařičem na pevný líh, ešusem, sušeným mlékem a různými druhy kaší při mé dávnodávné cestě po jižní Francii.

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, já si snad dojdu do Žabky pro tuňáka a barevné těstoviny, to vypadá báječně! Když se k tomu přičtou Katčiny variace kuskusových polívek, tak už vám snad nemůže nic chybět... :)

    OdpovědětVymazat